Beeldende therapie is zeer geschikt om uiting te geven aan emoties en belevingen die tijdens kinderjaren zijn opgemaakt en voor mensen die zich moeilijk in woorden kunnen uiten.
Beeldende therapie maakt gebruik van materialen zoals verf, potloden, vetkrijt, soft-pastels, klei en meer om verschillende behandeldoelen te bereiken. Beeldend werk maakt onbewuste gedachten en emoties zichtbaar in een tastbare resultaat dat daarna besproken kan worden. Elk materiaal heeft zijn eigen kenmerken, werking en uitdagingen.
Beeldende therapie kan ingezet worden als de cliënt daarmee instemt en wanneer het een zinvolle bijdrage in het veranderingsproces kan zijn. Vormen van creatieve uiting zijn voor elk individu heel belangrijk. Creatieve uiting geeft bestaansrecht en helpt de innerlijke ruimte en communicatie versterken. De behoefte om te creëren en tekens achter te laten is intrinsiek aan het mens zijn. Tekeningen in grotten zijn hiervoor bewijs. Tijdens het therapieproces worden mensen uitgenodigd om een passende creatieve uiting te vinden. De keuze is heel persoonlijk. Schrijven, dansen, zingen en meerdere creatieve vormen kunnen als persoonlijke unieke uitingsvorm in de behandeling ingezet worden.