De manier waarop wij allemaal in het dagelijks leven functioneren wordt bepaald door reacties en overlevingsstrategieën die wij als kind hebben geleerd.
Iedereen heeft gebeurtenissen in de kindertijd meegemaakt die niet volledig verwerkt zijn. Deze kunnen een emotionele lading achterlaten die opgeroepen wordt bij latere gebeurtenissen. Het is dus belangrijk om de emotionele lading te verwerken. Als volwassenen hebben wij dan de kracht tot beschikking om de oude gebeurtenissen en de emoties die daar aan verbonden zijn een plek te geven. Emoties die als kind ondragelijk leken zijn nu wel hanteerbaar.
Tijdens onze kindertijd leren wij ook een interpretatie aan de realiteit te geven. Regels en overtuigingen worden geleerd. Sommige van deze overtuigingen hebben later een beperkend en belemmerend effect op onze persoonlijke ontwikkeling. Een van de doelen van innerlijk kind werk is deze overtuigingen te achterhalen en in kracht en positieve affirmaties om te zetten.
Ons verleden leeft voort in het heden. De manier waarop wij als kind zijn behandeld is bepaaldend voor de wijze waarop wij onszelf als volwassenen gaan behandelen.
Om als kind te overleven hebben wij een aantal strategieën ontwikkeld die de bedoeling hadden om de pijn niet meer te voelen. Deze strategieën leven voort in het heden en kunnen nu onze ontwikkeling blokkeren.
We willen graag geloven dat onze kindertijd een rooskleurige periode was, of we zeggen dat we het verleden met rust moeten laten, dat we daarmee moeten leren leven, dat onze ouders hun best hebben gedaan. Dit zijn manieren waarmee ons ego de illusie van een rooskleurige kindertijd in stand probeert te houden. Als we deze illusie kunnen opgeven kunnen we echt in het HIER EN NU leven.
We gebruiken veel energie in het onderdrukken van pijn, angst, boosheid, verdriet. Als we open kunnen blijven voor wat we werkelijk voelen kunnen we deze energie op een betere manier gebruiken. Het helen van het innerlijk kind is iets dat in het HIER EN NU gebeurt.
Innerlijk-kind werk is bedoeld om vertrouwd te raken met onze binnenwereld, angst voor eigen en andermans emoties los te laten, zelfvertrouwen en eigen liefde vergroten zodat we nieuwe levenswijzen kunnen ontwikkelen.
Hier volgen een aantal vragen die aan kunnen geven of je baat zou kunnen hebben bij therapie en innerlijk kind werk.
- Is wat andere mensen over jou denken voor jou heel belangrijk?
- Maak je je zorgen over wat in de toekomst zou kunnen gebeuren?
- Vind je het moeilijk om je emoties te uiten?
- Heb je een sterk verantwoordelijkheidsgevoel?
- Voel je je af en toe leeg van binnen, niet helder, duf, niet helemaal aanwezig?
- Ben je bang voor kritiek?
- Ben je perfectionistisch of heb je last van zelfkritiek?
- Vind je het moeilijk om je eigen behoeften voor die van anderen te zetten?
- Vind je het moeilijk om iets voor jezelf te vragen?
- Ben je bang om mensen te dicht bij te laten komen, te intiem te worden?
- Ben je gevoelig voor autoriteit?
- Ben je bang om alleen te zijn?
- Heb je af en toe faalangst?
- Heb je vaak nek en rug klachten, en/of spierpijn, en/of hoofdpijn, en/of buikpijn en/of vermoeidheid?
- Heb je last van compulsief gedrag, zoals te veel drinken, eten, drugs, gokken, geld uitgeven, tv kijken, werken, sporten, te veel…enz.?
- Je doet meestal wat je MOET doen en er blijft geen tijd over voor de dingen die je WIL doen.
- Vind je het moeilijk om te ontspannen en gewoon te genieten?
- Voel je je geblokkeerd in je creativiteit?
- Heb je seksuele blokkades?
- Voel je je schuldig, niet goed genoeg en/of heb je last van schaamte?
- Heb je last van twijfels en besluiteloosheid?
- Heb je verwachtingen over wat andere mensen of gebeurtenissen voor jou kunnen doen?
bv: als ik een relatie krijg dan ben ik blij, als ik een nieuwe woning krijg dan ben ik blij, enz. - Voel je je vaak machteloos?
- Voel je dat je naasten de verantwoordelijkheid hebben voor hoe je voelt? (bvb je partner, enz.)
Al deze vragen duiden op “deuken” die ons innerlijk kind met zich meedraagt.
Herken je jezelf hierin? Dan kan innerlijk kind werk veel voor jou betekenen.