Er zijn een aantal persoonlijke thema’s die meer bij vrouwen lijken te spelen dan bij mannen. Deze vinden hun oorsprong niet alleen in de persoon zelf, maar zijn ook verbonden met het gezin, de familie, de cultuur en de vrouwelijke lichamelijkheid.

Je zult je vast wel in een aantal van de volgende punten kunnen herkennen.

Je kunt als vrouw heel emotioneel worden, af en toe hypergevoelig en last hebben van stemmingswisselingen. Je menstruatiepatroon kan soms meer invloed op je leven hebben dan je wilt. Misschien zijn je verwachtingen over intimiteit en seksualiteit anders dan die van je partner. De fase van je leven brengt gevoelens met zich mee die verwarrend kunnen zijn.

Bijvoorbeeld:

  • de gedachten en gevoelens die je ervaart rondom de vraag wel of niet kinderen te krijgen,
  • de sterk wisselende gevoelens die je doorloopt na de geboorte en tijdens de opvoeding van je kinderen,
  • de emotionele gevolgen van een abortus of een miskraam,
  • de veranderingen die je ervaart in de overgang,
  • de manier hoe je je seksualiteit beleeft en ervaart,
  • kinderen willen krijgen maar het falen hierin.

Onder invloed hiervan kun je al gauw last hebben van perfectionisme, veel te kritisch over jezelf worden en schuldgevoelens ontwikkelen.

Zo kan het willen voldoen aan de verwachtingen die ooit door je ouders aan je werden gesteld, aan de verwachtingen van je omgeving, de mode en de maatschappij, de tevredenheid met jezelf flink in de weg staan. Vaker dan hun lief is ervaren vrouwen dat ze het slachtoffer zijn van hun omstandigheden terwijl ze diep van binnen zo graag gewoon zichzelf zouden willen zijn.

In het omgaan met andere mensen lijk je als vrouw van natuur meer te voelen.

Het welzijn van de ander wordt als belangrijker ervaren dan je eigen welzijn. Je wil maar al te graag helpen en je vindt het vaak moeilijk om bij jezelf te blijven. Het geven en nemen zijn vaak niet in evenwicht. Je vindt het niet altijd makkelijk om je grenzen duidelijk aan te geven, nee te zeggen en te leren accepteren.

Voor veel vrouwen is het vaak een uitdaging om de eigen behoefte te leren voelen, deze te leren uiten en daardoor de ruimte voor zichzelf te nemen.
Al deze kenmerken kunnen grond bieden voor het ontwikkelen van depressiviteit, innerlijke conflicten, angsten, verslavingen en ook anorexia, psychosomatische klachten en chronische vermoeidheid.

Misschien heb je bemerkt dat de realiteit niet zo zwart/wit is als hierboven beschreven en dat natuurlijk ook mannen hun thema’s doorwerken op hun manier.

Tijdens de therapie wil ik graag met jou werken aan jouw thema’s zodat je steeds meer met jezelf in contact kunt komen en leert luisteren naar je eigen behoeften, waardoor de hierboven genoemde kenmerken een persoonlijk leerpunt kunnen worden.

Zo wordt het mogelijk om van nu nog zwakke kanten je grote kracht te maken.